jueves, 2 de febrero de 2017

Prevención del cáncer colorrectal (PDQ®)—Versión para profesionales de salud - National Cancer Institute

Prevención del cáncer colorrectal (PDQ®)—Versión para profesionales de salud - National Cancer Institute

Instituto Nacional Del Cáncer

Prevención del cáncer colorrectal (PDQ®)–Versión para profesionales de salud



SECCIONES

¿Quién está en riesgo?

Para la gran mayoría de las personas, la edad es el factor principal que aumenta el riesgo de cáncer colorrectal (CCR). El riesgo aumenta de forma drástica después de los 50 años; 90 % de los CCR se diagnostican después de esta edad. Las tasas de incidencia y mortalidad son más altas en las personas afroamericanas, en comparación con otras razas.[1] Los antecedentes de CCR en un pariente de primer grado, especialmente si se presenta antes de los 55 años, casi duplica el riesgo. Los antecedentes personales de CCR, los adenomas de riesgo alto o el cáncer de ovario también aumentan el riesgo.[2] Otros factores de riesgo no son tan contundentes como la edad y los antecedentes familiares. Las personas con la enfermedad intestinal inflamatoria presentan un riesgo más alto de CCR. Un porcentaje pequeño (<5 %) de los CCR se presentan en personas con predisposición genética, como la poliposis adenomatosa familiar y el cáncer colorrectal hereditario sin poliposis .
Bibliografía
  1. Lansdorp-Vogelaar I, Kuntz KM, Knudsen AB, et al.: Contribution of screening and survival differences to racial disparities in colorectal cancer rates. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 21 (5): 728-36, 2012. [PUBMED Abstract]
  2. Imperiale TF, Juluri R, Sherer EA, et al.: A risk index for advanced neoplasia on the second surveillance colonoscopy in patients with previous adenomatous polyps. Gastrointest Endosc 80 (3): 471-8, 2014. [PUBMED Abstract]
  • Actualización: 25 de enero de 2017












Colorectal Cancer Prevention (PDQ®)—Health Professional Version - National Cancer Institute

National Cancer Institute

Colorectal Cancer Prevention (PDQ®)–Health Professional Version

SECTIONS



Who Is at Risk?

For the great majority of people, the major factor that increases a person’s risk for colorectal cancer (CRC) is increasing age. Risk increases dramatically after age 50 years; 90% of all CRCs are diagnosed after this age. Incidence and mortality rates are higher in African Americans compared with other races.[1] The history of CRC in a first-degree relative, especially if before the age of 55 years, roughly doubles the risk. A personal history of CRC, high risk adenomas, or ovarian cancer also increases the risk.[2] Other risk factors are weaker than age and family history. People with inflammatory bowel disease have a much higher risk of CRC. A small percentage (<5%) of CRCs occur in people with a genetic predisposition, including familial adenomatous polyposis and hereditary nonpolyposis coli.
References
  1. Lansdorp-Vogelaar I, Kuntz KM, Knudsen AB, et al.: Contribution of screening and survival differences to racial disparities in colorectal cancer rates. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 21 (5): 728-36, 2012. [PUBMED Abstract]
  2. Imperiale TF, Juluri R, Sherer EA, et al.: A risk index for advanced neoplasia on the second surveillance colonoscopy in patients with previous adenomatous polyps. Gastrointest Endosc 80 (3): 471-8, 2014. [PUBMED Abstract]

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