jueves, 19 de noviembre de 2015

Articulos en EspaÑol > La FDA determina que el consumo del salmón AquAdvantage es tan seguro como el salmón no diseñado genéticamente

Articulos en Espanol > La FDA determina que el consumo del salmón AquAdvantage es tan seguro como el salmón no diseñado genéticamente

La FDA determina que el consumo del salmón AquAdvantage es tan seguro como el salmón no diseñado genéticamente

AquAdvantage Salmon-AquaBounty Technologies (350x117)


En esta página:
Tras una evaluación científica exhaustiva y rigurosa, la Administración de Alimentos y Medicamentos (FDA, por sus siglas en inglés) ha llegado a la conclusión de que el salmón AquAdvantage es tan seguro para su consumo como cualquier otro salmón del Atlántico no diseñado genéticamente, y también igual de nutritivo.

La evaluación del salmón diseñado genéticamente por parte de la FDA

Los científicos de la FDA evaluaron de manera rigurosa los exhaustivos datos presentados por el fabricante, AquaBounty Technologies y otros datos sometidos a revisión por homólogos, para ver si el salmón AquAdvantage cumplía o no con los criterios de aprobación que establece la ley; concretamente, con los de seguridad y eficacia. Los datos demostraron que los genes incorporados mantuvieron su estabilidad durante varias generaciones de peces, que los alimentos derivados de salmón diseñado genéticamente son seguros para el consumo humano y animal, que la ingeniería genética es segura para los peces, y que el salmón cumple con la afirmación del auspiciante de un crecimiento más rápido.
Además, la FDA evaluó los efectos medioambientales de la aprobación de esta solicitud y determinó que no afectaría de manera significativa el medio ambiente de los Estados Unidos. Esto, gracias a las varias medidas de contención que la empresa adoptará en sus instalaciones tierra adentro en Panamá y Canadá, las cuales harán extremadamente improbable que los peces puedan escapar y establecerse en la naturaleza.

El etiquetado de alimentos que tienen ingredientes diseñados genéticamente

Al mismo tiempo, muchos consumidores también quieren saber si sus alimentos o cualquiera de sus ingredientes provienen de fuentes alimenticias diseñadas genéticamente. Aunque la ley no exige que los alimentos que contienen ingredientes derivados de este tipo de salmón sean etiquetados como diseñado genéticamente, la FDA reconoce que muchos consumidores están interesados en esta información y algunos fabricantes de alimentos querrán hacer la distinción.
La FDA está publicando dos documentos de orientación técnica que detallan el pensar actual de la dependencia en cuanto al etiquetado —una guía preliminar para el etiquetado de alimentos derivados de salmón del Atlántico diseñado genéticamente o no diseñado genéticamente y Guía final para el etiquetado de alimentos que tienen ingredientes diseñados genéticamente a fin de ayudar a los fabricantes que de manera voluntaria deseen hacer la distinción en la etiqueta de sus productos.
“Ambos documentos de orientación técnica explican la mejores ideas que tiene la FDA de cómo hacer que los consumidores sepan con facilidad si un alimento fue producido utilizando ingeniería genética o no”, señala la Dra. Felicia Billingslea, B.S., M.S., directora de la División de Etiquetado y Normatividad de Alimentos de la FDA.
Se invita al público a ofrecer sus comentarios sobre esta guía preliminar a través del Registro Federal. Los consumidores también pueden informarse sobre cómo se produce un alimento poniéndose en contacto con el fabricante, añade la Dra. Billingslea.

Cómo hacer comentarios a la Guía Preliminar (en inglés solamente)

Para hacer comentarios sobre la Guía Preliminar del etiquetado voluntario de alimentos derivados de salmón del Atlántico diseñado genéticamente o no diseñado genéticamente:
  1. Lea la Guía Preliminar (en inglés) 
  2. A partir del lunes, 23 de noviembre puede presentar sus comentarios en inglés sobre la Guía Preliminar en Regulations.gov.
Este artículo está disponible en la página de Artículos para el Consumidor de la FDA, en la cual se publican las últimas novedades sobre todos los productos regulados por la FDA.
19 de noviembre de 2015

Artículos relacionados de la FDA







Labeling of Foods Derived From Genetically Engineered Plants

The FDA recognizes that many consumers are interested in whether food ingredients are derived from genetically engineered plants, and has issued guidance for manufacturers who wish to voluntarily label their foods as containing or not containing such ingredients.
If manufacturers wish to label their food as not being produced using genetic engineering, we recommend they use terms such as “not genetically engineered,” “not bioengineered,” or “not genetically modified through the use of modern biotechnology.”
Foods derived from genetically engineered plants must meet the same safety, labeling, and other regulatory requirements that apply to all foods regulated by FDA.
As articulated in its 1992 “Statement of Policy: Foods Derived from New Plant Varieties,” the agency is not aware of any information showing that foods derived from genetically engineered plants, as a class, differ from other foods in any meaningful or uniform way. These foods also don’t present different or greater safety concerns than their non-genetically engineered counterparts. However, if a food derived from a genetically engineered plant is materially different from its traditional counterpart, the labeling of that food must disclose such differences.
FDA has required additional labeling of food derived from a GE source where it found that compositional differences resulted in material changes. For example, when FDA learned during a consultation that a new canola oil had increased lauric acid content compared to conventional canola oil, we required the oil to be labeled “laurate canola oil.” Similarly, soybean oil containing higher levels of oleic acid than conventional soybean oil must be labeled “high oleic soybean oil.” Also, soybean oil containing significant levels of stearidonic acid must be labeled “stearidonate soybean oil” because stearidonic acid is not found in conventional soybean oil.


Consumer Updates > FDA Has Determined That the AquAdvantage Salmon is as Safe to Eat as Non-GE Salmon



FDA Has Determined That the AquAdvantage Salmon is as Safe to Eat as Non-GE Salmon

AquAdvantage Salmon-AquaBounty Technologies (350x117)

On this page:
After an exhaustive and rigorous scientific review, FDA has arrived at the decision that AquAdvantage salmon is as safe to eat as any non-genetically engineered (GE) Atlantic salmon, and also as nutritious.

FDA’s Review of the GE Salmon

The FDA scientists rigorously evaluated extensive data submitted by the manufacturer, AquaBounty Technologies, and other peer-reviewed data, to assess whether AquAdvantage salmon met the criteria for approval established by law; namely, safety and effectiveness. The data demonstrated that the inserted genes remained stable over several generations of fish, that food from the GE salmon is safe to eat by humans and animals, that the genetic engineering is safe for the fish, and the salmon meets the sponsor’s claim about faster growth.
In addition, FDA assessed the environmental impacts of approving this application and found that the approval would not have a significant impact on the environment of the United States. That’s because the multiple containment measures the company will use in the land-based facilities in Panama and Canada make it extremely unlikely that the fish could escape and establish themselves in the wild.

Labeling Food Containing Ingredients Derived from Genetically Engineered Sources

At the same time, many consumers also want to know whether their food or any ingredients in their food is derived from genetically engineered sources. Although the law does not require food containing ingredients derived from these salmon to be labeled as GE, FDA recognizes that many consumers are interested in this information, and some food manufacturers will want to make the distinction.
FDA is releasing two guidance documents detailing the agency’s current thinking on labeling—a draft guidancefor labeling of food derived from Atlantic salmon that has or has not been genetically engineered and a final guidance for labeling of food that has or has not been derived from GE plants—to help those manufacturers who wish to voluntarily make the distinction on the labeling of their food products.
“Both guidance documents explain FDA’s best thinking on how to make it easy for consumers to know whether a food was produced using genetic engineering or not,” says Felicia Billingslea, B.S., M.S., director of FDA’s Division of Food Labeling and Standards.
The public is invited to provide comments on this draft guidance (see box below). Consumers can also learn more about how a food is produced by contacting the manufacturer, Billingslea says.

How to Comment on the Draft Guidance

To comment on the draft guidance on voluntary labeling indicating whether food has or has not been derived from GE Atlantic salmon:
  1. Read the Draft Guidance.
  2. Starting Monday, November 23, submit comments on the draft guidance on Regulations.gov.
This article appears on FDA’s Consumer Updates page, which features the latest on all FDA-regulated products.
November 19, 2015

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